TIG-robotsvejseløsning til NTF-Aalborg

Artikel fra Teknovation 19. juni 2017 • Avis nr. 37

En fuldautomatisk svejseløsning har, ifølge robotnetværket Dira, gjort det muligt for NTF-Aalborg A/S at løse en stor opgave til en kunde i Tyskland.

Med installationen af en fuldautomatisk TIG-robotsvejseløsning er det lykkedes de rustfrit stål-specialister hos NTF-Aalborg A/S at komme i mål med en større produktionsopgave, fremhæver Dansk Robot Netværk, Dira.

Nærmere bestemt var der tale om en kompliceret ordre på massefremstilling af trådriste til en tysk kunde.

Den udvalgte leverandør er integratorvirksomheden Dan-Robotics. der formåede at implementere løsningen inden for kun halvanden måned.

"Vi hørte om, hvilken opgave NTF-Aalborg stod over for og fik sat et møde i stand bare få dage senere,” siger direktør for DanRobotics, Kim Koertsen, og fortsætter: ”Derefter gik det stærkt, og efter to dage havde vi faktisk allerede defineret en mulig løsning sammen.” "Vi leverede fire uger senere et demoanlæg, og løsningen blev en kombination af noget, der var på lager og en tilpasning af robotten," tilføjer han.

Målet var, at robotten skulle producere ikke færre end 750 rustfri trådriste om ugen, efter den blev leveret.

Ifølge Jørgen Ravn fra NTF-Aalborg, så har samarbejdet med integratoren været så godt og konstruktivt, og at parterne uden store sværdslag har fået løst de udfordringer, de mødte undervejs i projektet.

Så robotten er nu fuldt oppe at køre for kunden på trods af den meget korte tidsplan, fremhæver Aalborg-firmaet.

Holdt navnefest

Senest er robotten i svejsecellen ved et festarrangement blevet tildelt navnet ”Victoria” efter det latinske navn for sejr.

Og medarbejderne har, ifølge NTF-Aalborg-direktør, Jim Rise, allerede taget vel imod deres nye medarbejder.

Det skyldes dog ikke kun, at der ved navnefesten blev rullet en pølsevogn ind i produktionen, påpeger direktøren.

Robotcellen har nemlig fritaget de ansatte for de mest monotone opgaver og gjort dem i stand til at fortage andre opgaver.

”Svejserobotten kan svejse de samme emner 10.000 gange, mens en dygtig svejser så kan lave mere komplicerede opgaver i stedet,” siger Jim Rise, og fortsætter: ”Al erfaring viser, at når man indfører automation, ansætter man også flere folk. Det er jo også vores egne folk, som skal programmere og betjene den til dagligt, siger den administrerende direktør.

Nichevirksomheden, som leverer løsninger indenfor trådvarer og rundstål med fokus på hygiejne, produktionsudstyr, maskinafskærmning og underleverandørarbejde, har da også ansat, siden svejserobotten blev sat i drift.

”Vi har fået seks nye mand indenfor de sidste tre uger, så antallet af ansatte nærmer sig 40 mand,” konstaterer Jim Rise.

DOWNLOAD ARTIKLEN HER